Свързан текст: Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата

...
Свързан текст: Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата
Коментари Харесай

Информацията на Гласове се потвърди. Американци са идвали в Белене по покана на България

Свързан текст: Американците ни натискат да дадем на Украйна гратис двата реактора от АЕЦ " Белене "?

По искане на държавното управление на България и държавното управление на Украйна механически екип на Съединени американски щати е дошъл на 10 май в  за срещи с български държавни чиновници, с цел да приготви инспекцията на нуклеарното съоръжение на терена на АЕЦ “Белене ”, стана ясно от известие на посолството на Съединени американски щати у нас, представено от " Труд ".

От 13 до 16 май американски, български и украински специалисти направиха на място техническа оценка на определено съоръжение за атомни реактори от вида ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене, се споделя в информацията на посолството на Съединени американски щати.

Целта на инспекцията е да се даде оценка от трета страна за положението и ограниченията за консервация, употребявани за поддръжка на оборудването. Американският държавен екип включваше механически специалисти от Държавния департамент на Съединени американски щати, Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Аргон, които работеха дружно с представители на държавното управление на България, Националната електрическа компания на България (НЕК) и техническа делегация от Националната компания за произвеждане на нуклеарна сила на Украйна “Енергоатом ”, показват още от дипломатическата задача.

Ето каква информация разгласява " Гласове " преди седмица:

Според информация на " Гласове " в понеделник Белене ще посетят американски и украински публични лица. Целите на визитите са няколко. Според нашата информация чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати и представител на " Уестингхаус " ще огледат площадката на АЕЦ " Белене ", дружно с представители на украинската енергийна компания  " Енергоатом ". 

Преди година Народното събрание задължи тогавашния министър на енергетиката Румен Радев да стартира договаряния с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ " Белене ". Според тогавашните сметки България трябваше да получи за него 1, 2 млрд. лева. Нашите източници настояват, че американският държавен служител е тук, с цел да окаже напън на България да подари безплатно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно по тази причина е и визитата на чиновниците на " Енергоатом ", които ще създадат оглед. Те са тук по покана на държавното управление на Николай Денков. Представителят на " Уестингхаус " пък щял да преценя дали построената инфраструктура е подобаваща за американските ползи в енергетиката тук. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР